The Uptown

A Community Catalyst

Overview

Bringing a mix of leisure and comfort, the Uptown serves residents and visitors in Downtown Vancouver through a combination of retail, 167 apartments, and internal parking. It fulfills a vision to cultivate new activity in the neighborhood by complementing the existing businesses while adding fresh and inviting mixed-use housing in the heart of the city.

Key Stats

Square Footage

235,000

Apartment Units

167

Certification

LEED Silver

Design Considerations

Taking advantage of its location in the Uptown Village area of Vancouver, the ground level includes retail spaces along the entire face of Main Street. For residents of the Uptown, the remaining three sides of the block, on the ground level, have walk-up apartment units.

Levels 2-6 are solely apartment units. A few of the amenities include a central courtyard on the second floor, designed to bring natural light to the inner ring of apartments, and a rooftop terrace that provides a tremendous amount of outdoor space for residents.

Outdoor Amenities

Natural light feeds the building's central core, illuminating a second-floor courtyard intended to be a quiet space for small gatherings. This outdoor space offers a collection of private garden patios, creating a ribbon of three communal gathering areas defined by a geometric floor pattern and steel trellises.

The upper terrace is an open-air space for large gatherings and features a community BBQ, firepit, and lounge furniture. Along its south edge, residents have a commanding view of the second-floor courtyard below.

LEED ™ for Homes

Uptown received points toward its Silver certification in the LEED for Homes category based on a series of factors, ranging from its design and material selection, to the efficient systems and features. Some key highlights include:

  • The Uptown is located within ½ mile of 28 basic community resources, encouraging walkability

  • The building accommodates bike storage and provides designated parking for low-emitting vehicles

  • Features drought-tolerant plants

  • Units have low-flow toilets, faucets, and shower heads, and Energy Star dishwashers

  • LED lighting has been installed throughout the units and overall building and each unit has its own power-use display

  • The framing for the building is locally-produced

  • A minimum of 63% of all construction waste is being diverted from the landfill through recycling or salvaging

  • All the soil excavated on site was moved for use at the South waterfront