A Refreshed New Look and Interior

Pritchard Orthodontics

Outside look at Pritchard Orthodontics building

Overview

Pritchard Orthodontics’ 3,200 sf location sits right at the heart of Downtown Battle Ground, Washington. LSW completed this Tenant Improvement project, which included accessibility improvements to the site, a refreshed exterior and a fully-renovated interior space.

Key Stats

Year Completed

2013

Square Footage

3,200

Location

Battle Ground, WA

Design and Key Challenges

The existing building was long and narrow, with the only opportunities for natural light on the west side. Minimal frontage on Main Street meant that exterior enhancements were needed to increase prominence and visibility. To do this, the parapets were raised to provide more height and opportunities for signage.

The storefront on the street side was replaced with full height glazing to increase the interaction with pedestrians. The rest of the exterior received stucco or paint, with new canopies and lighting drawing attention to the entrance.

In planning the interior layout, consideration was taken to orient spaces that would benefit from natural light on the west side of the building. The clinic was one of the main recipients of new glazing, creating a welcoming and positive space. A central hall connects the clinic with the rest of the spaces. Many unique interior finishes were used including wood-look floors, rock and glass tile mosaics, granite counters, and a resin panel with embedded leaves that acts as a divider between the reception desk and the waiting area.

The newly renovated waiting area at Pritchard Orthodontist
Looking at the dental chairs and work space area for the orthodontist
Outside look at the building