Fruit Valley

  • LOCATION: Vancouver, WA
  • COMPLETED: On the Boards

OVERVIEW

The Fruit Valley Elementary Classroom Addition adds classrooms and collaborative, support space to the existing Elementary School program. Funded by the Washington State K-3 Class Size Reduction (K-3 CSR) grant, the addition functions to create additional classroom spaces in order to reduce the quantity of students in existing classrooms. The project consists of approximately 8,215 new square feet being added to the existing school. Program spaces will include six classrooms, a cooperative learning space, breakout learning space, small group learning, storage rooms and mechanical mezzanine.  Along with the building addition, one existing portable will be removed from the site.

 

In keeping with the pastoral form of the existing school, the addition will mimic the gabled rooves, high, clerestory windows, and vertical siding of the existing building. On the interior, exposed wood elements soften the spaces and accents create fun, pops of color at a human scale. Classroom space and breakout spaces have be laid out to maximize flexibility through visual connection, moveable walls, and appropriate acoustic separation. In the Co-Op, daylight is brought in through clerestory windows, amplifying the natural colors and textures in the space and providing light at work surfaces.