Pritchard Orthodontics

  • LOCATION: Battle Ground, WA
  • COMPLETED: 2013

OVERVIEW

Pritchard Orthodontics’ 3,200 sq ft location puts them in the heart of downtown Battle Ground, Washington.  LSW designed the tenant improvement which included accessibility improvements to the site, a refreshed exterior, and a fully-renovated interior.

One of the greatest challenges for the project stemmed from the fact that the existing building was long and narrow, with the only opportunities for natural light on the west side.  Its minimal frontage on Main Street meant that exterior enhancements were needed to increase prominence and visibility.  To do this, the parapets were raised to provide more height and opportunities for signage.  The storefront on the street side was replaced with full height glazing to increase the interaction with pedestrians.  The rest of the exterior received stucco or paint, with new canopies and lighting drawing attention to the entrance.

In planning the interior layout, consideration was taken to orient spaces that would benefit from natural light on the West side of the building.  The clinic was one of the main recipients of new glazing, creating a welcoming and positive space.  A central hall connects the clinic with the rest of the spaces.  Many unique interior finishes were used including wood-look floors, rock and glass tile mosaics, granite counters, and a resin panel with embedded leaves that acts as a divider between the reception desk and the waiting area.