Clark County Family YMCA

  • LOCATION: Vancouver, WA
  • COMPLETED: 2014

OVERVIEW

The original Clark County Family YMCA was completed in 2000 to provide a family-oriented community center with a variety of recreational opportunities.  The original design included a recreation/therapy pool, gymnasium, rock wall, miscellaneous fitness areas, child watch area, and support spaces.  Also included were preparations for a second phase that was not affordable at that time.

In 2012, construction began on Phase II to fulfill the promise made to YMCA’s membership and to add programs and spaces to better serve the community and encourage membership growth.  This phase was divided into two periods of construction to allow the YMCA to remain operational during construction.

Work completed during the first part of Phase II was not initially included in the preparations completed during the original building’s design and construction.  An existing outdoor covered play area was enclosed to create an additional gymnasium/multi-purpose room, an informal meeting area, a small kitchenette, and storage space.  The new gymnasium can be divided and is also intended to be used for church services with exterior entrances that accommodate off-hours use.  By completing construction on this area first, the gymnasium/multi-purpose room was able to be used as a flex space while the main gym received upgrades.

The second part of Phase II included the addition of a 6-lane lap pool (4’-6” to 9’ deep), new men’s and women’s locker rooms with saunas, an expanded lobby and new entrance, renovated fitness rooms, upgrades to the main gymnasium, and a Teen Center.  The gym received a new wood floor and new equipment as well as an elevated walking track that takes advantage of the high ceiling and allows transparency between various fitness areas.  The new pool area includes an all-glass and aluminum system with retractable roof feature that matches and aligns with the existing system installed in 2000.  The original building design allowed the end wall of the Natatorium to be relocated as the end wall of the Phase II expansion.  Another unique element of the Phase II design was the new entry canopy.  Reconfigured to work with the new entry/lobby design, the canopy was constructed using materials from the original glass entry canopy.